Hoe financieel gezond is jouw bedrijf? Deel 1

05 feb
hoe financieel gezond is jouw bedrijf?

Hoe financieel gezond is jouw bedrijf? Deel 1

Veel ondernemers nemen te weinig tijd voor de financiën van hun bedrijf. Ze laten dit graag over aan hun accountant en focussen zich op andere zaken. Toch is het heel goed om ook zelf inzicht te hebben in de financiële gezondheid van je bedrijf. Want, wanneer je er financieel goed voor staat kun je een tegenslag aan en is het vele male eenvoudiger een zakelijke financiering aan te trekken. Om je eigen bedrijfssituatie in kaart te brengen kom je met een aantal basiscijfers al een heel eind. Het is een goede gewoonte om je als ondernemer regelmatig te verdiepen in de financiële situatie van je bedrijf.

We helpen je graag op weg met vragen die je kunt stellen om de financiële gezondheid van je bedrijf in kaart te brengen. 

1. Hoe hoog is je omzet?

Wat heeft je bedrijf in totaal gerealiseerd aan verkopen? Daarvoor kijk je naar de omzet: het aantal verkopen in een bepaalde periode zonder rekening te houden met de kosten. Wanneer de omzet daalt hoeft het niet direct te betekenen dat het bedrijf ongezond is. Zolang de reden te verklaren valt en het om een tijdelijke achterstand gaat.

2. Zijn de kosten in lijn met de omzet?

Het kan zijn dat je omzet extreem stijgt maar dat je dit niet terugziet in de winst. Waarschijnlijk komt dit door de extreme toename in de kosten. Hierdoor houdt je onder streep niet veel extra over. Kijk eens kritisch naar de kosten. Welke uitgaven dragen bij aan de groei en winst? Zijn er ook kosten die niet écht nodig zijn? Kijk naar de individuele kostenposten en ga na waar je op kunt besparen. Zoals op je verzekeringen, abonnementen, energiekosten of ICT.

3. Maakt je bedrijf winst?

Je financiële situatie beoordelen kan op allerlei manieren, maar toch blijft winst één van de belangrijkste cijfers. Want hoe hoog je omzet ook is, wanneer je op lange termijn een financieel gezond bedrijf wilt zijn is het van belang dat er winst wordt gemaakt. Het kan verschillende redenen hebben waarom je bedrijf structureel geen winst behaald. Het is belangrijk te achterhalen hoe dit komt. Daarnaast is het belangrijk om naar het rendement op de investering te kijken, dat is de winst gerelateerd aan het eigen vermogen wat in het bedrijf is gestopt.